TANULSÁGOS ESETEK

A kapcsolt vállalkozások közti értékesítés áfa-alapjának kérdése

2012.11.12.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Az ÁFA törvény és a NAV esete az Európai Uniós jogegységi irányelvekkel. Mit mond a Legfelsőbb Bíróság elvi határozata?

Adóhivatali eszközökkel a fiktív cégek ellen!

2012.10.30.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Milyen eredményt hoztak az adóregisztrációs és a kockázatelemzési eljárások? Mit jelent a fokozott adóhatósági felügyelet?

Az ingatlanhoz kapcsolódó építési-szerelési munkák fordított áfájának esete a Legfelsőbb Bírósággal

2012.10.30.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Mit tesz a Legfelsőbb Bíróság, ha az adóhatósági határozat nem felel meg a közösségi jog szabályainak?

Az adózási mód választásának időbeli korlátai

2012.10.08.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Meddig van választási lehetőségünk? Mit tehetünk és hogyan, ha elkéstünk? S mi a következménye, ha nem tartjuk be a szabályokat?

Újabb Európai Bírósági döntés segíti az EU-n belül áfa-mentesen értékesítő cégeket!

2012.09.10.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Mikor nem állapíthat meg a NAV adóhiányt? Mit, mikor és hogyan kell bizonyítani?

Utólag sokba kerülhet az olcsó könyvelő!

2012.09.03.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Egy egyéni vállalkozó esete az adózási szabályokat nem ismerő könyvelővel. Mit lehet tenni, a könyvelői-műhiba okozta károk esetén?

Alkotmányellenes, ha az elkésett fellebbezést a NAV felügyeleti intézkedésként kezeli?

2012.07.30.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Miért akarja megsemmisíttetni az ombudsman az Adózás rendjéről szóló törvény egyik bekezdését?

Ügyvédeket, adótanácsadókat, könyvelőket ellenőriz a NAV!

2012.07.16.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Próbavásárlások, utólagos adóellenőrzések, vagyonosodási vizsgálatok!? Mire számíthat a szakma az idén és jövőre?

Nem tagadható meg az ÁFA-levonás a számlakibocsátó érdekkörébe tartozó szabálytalanságai miatt!

2012.07.13.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Mit kell ellenőriznie a számlabefogadónak és mit kell bizonyítania a NAV-nak? Hazai joggyakorlat kontra EU Irányelv! Mit mond minderről az EU Bíróság egyik legújabb határozata?

Ki felel a hamis munkáltatói igazolásokért?

2012.07.09.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Mi a következménye a valótlan adattartalmú jövedelemigazolásoknak?

Ellenőrizheti-e a NAV a szerződések tartalmát és tényleges megvalósulásukat?

2012.06.25.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Milyen adójogi szankciókra kell számítani, ha a felek között ténylegesen megvalósult gazdasági események eltérnek a szerződésükben rögzített tartalomtól?

A kölcsönadóknál is kötelező lesz a vagyonosodási vizsgálat lefolytatása!?

2012.06.18.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)A Kúria elvi jelentőségű döntése folytán szigorodhatnak a vagyonosodási vizsgálatok.

Már cégalapításkor érdemes figyelni a kapcsolt vállalkozás szabályaira!

2012.06.11.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Mi az a kapcsolt vállalkozás? Milyen adójogi következményei vannak? Hogyan befolyásolhatja mindezt a társasági szerződések tartalma? Nézzünk egy példát!

Levonható-e az áfa, ha üzleti partnerünk számlája hibás?

2012.06.04.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Mit tegyünk, ha jogosulatlan áfa-levonás miatt az adóhivatal adóhiányt akar megállapítani? Mit mond erről az Európai Bíróság határozata?

Nem csak az élelmiszerláncoknak kell élelmiszerlánc-felügyeleti díjat fizetniük! Bevallási határidő május 31!

2012.05.28.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Kevesen hallottak róla, viszont annál többeket érint! Élelmiszer előállítók és forgalmazók, vendéglátók stb. Kinek mennyit és mikor kell bevallani és befizetni?

Fiktív számlás cég-és ügyletláncot tárt fel a NAV

2012.05.14.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)A belföldi vásárlásként feltüntetett EU-s beszerzések adójogi és büntetőjogi szankciói.

Érdemes-e részletfizetést, fizetési halasztást kérni, ha nem tudja időben kifizetni adóját?

2012.05.07.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Jogszabályi lehetőségek és buktatók! Mikor nem érdemes fizetési könnyítést kérni?

Vagyonosodási vizsgálat! Hogyan bizonyítsuk a kapott kölcsönt?

2012.04.30.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Egyre könyörtelenebb a NAV a bizonyítékok mérlegelésében. Mit fogad el, és mit nem? S mit tegyünk mi, hogy a vagyonosodási vizsgálatunk befejezésekor ne kelljen sok-millió forintot fizetnünk?

Mi az összefüggés a köztartozásmentes adatbázis és dolgozónk betegállománya között?

2012.04.16.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Benne vagyunk, vagy sem? Mármint az adatbázisban! A válasz attól is függ, ismerjük-e a táppénz-szabályokat!

Feleslegesen fizetett adót? Mit tehet annak érdekében, hogy túlfizetését az adóhatóság ne törölje?

2012.04.02.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Mikor és meddig élhet átvezetési és visszaigénylési kérelemmel? Milyen jelentősége van az elévülésnek, és hogyan kell számítani az elévülési időt?

Feleslegesen fizethet adót, ha figyelmetlenül tölti ki a helyi adó bejelentőlapot!

2012.03.26.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)A bonyolult adóelőleg számítási szabályok miatt könnyen túlfizetheti magát. Mire figyeljen, hogy ezt elkerülje?

Meddig terjed az adóhivatal tájékoztatási kötelezettsége?

2012.03.19.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Vizsgálja-e a NAV az adóbejelentések tartalmi helyességét? Az alanyi adómentességről az általános szabályok szerinti Áfa-elszámolásra áttérő vállalkozó esete az adóhivatallal és a bírósággal.

A bizonyító eszközök értékelése az ellenőrzés során!

2012.03.12.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Mikor és milyen bizonyító erővel rendelkezik egy magánokirat és egy tanúvallomás?

Jó, ha tudja, mi a "valódiság-klauzula" szerepe az adóellenőrzések során!

2012.03.05.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Nem mindegy, hogy munkaviszonyban, megbízási - vagy vállalkozói jogviszonyban végzi valaki a munkát. Az eltérő adókötelezettségek miatt az adóhivatal kiemelten vizsgálja a munkavégzés tényleges körülményeit! S hogy mi mindent tehet ennek során?

Mikortól és meddig adóalany az adóalany?

2012.02.27.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)11 milliós Áfa hiány egy egyéni vállalkozónál! Miért szűnt meg a vállalkozó áfa-levonási joga anélkül, hogy tudott volna róla? S mi köze ennek a hatósági nyilvántartásokhoz?

Meddig terjed a számlabefogadó felelőssége a számla tartalmi helyességéért? Mikor nem engedi levonni az adóhivatal a befogadott számla ÁFA-tartalmát?

2012.02.20.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Miért érdemes ellenőriznie, hogy üzleti partnere saját maga, vagy alvállalkozók igénybevételével teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségeit? Mikor jogosulatlan az ÁFA levonása? Hogyan tudja csökkenteni az adóhiány és adóbírság megállapításának kockázatát?

ÁFA mentesen értékesít az EU-n belül? Mi kell ahhoz, hogy ügyletét az adóhivatal ne minősítse át áfa-köteles belföldi értékesítésnek?

2012.02.13.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Mivel tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy az áru átlépte az országhatárt? Mi az a szükséges minimum, ami mellett eljárása jóhiszeműnek minősül, s nem kockáztatja az adómentességét?

Orvosi magánrendelők és magánklinikák helyszíni ellenőrzései!

2012.02.06.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Az adóhatóság az idén is folytatja a magánklinikák és magánorvosok ellenőrzését, mivel az elmúlt évben kiemelkedően sok szabálytalanságot talált.

Kivonható-e a beltag vagyona a Bt adótartozásainak végrehajtása alól?

2012.01.30.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Miként minősítette a bíróság a beltag és az élettársa közti engedményezési szerződést? S mi lett mindennek az adójogi következménye?

Vagyonosodási vizsgálat során mi kerül a kronológikus vagyonmérlegbe?

2012.01.30.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)A válasz egyszerűnek tűnik: a bevételek és a kiadások! De mi a feltétele annak, hogy a magánszemély ténylegesen meglévő vagyonát az adóhivatal bevételként vegye figyelembe?

Mire számítson az adóhivatal helyszíni ellenőrzése során?

2012.01.23.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Nyugtaadás, foglalkoztatás, pénztárgépek üzemeltetése... csak néhány célpont az adóellenőrök helyszíni vizsgálódásakor. Az adóhivatal legutóbbi tapasztalatai.

Mi minősül rendeltetésszerű joggyakorlásnak s mi ennek az adójogi jelentősége?

2012.01.09.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Sokszor, sok helyen olvasott már adótrükkökről, legális kiskapukról? Hol a határ a jogszerű és biztonságos adóoptimalizálás s az adójogi szankciókkal járó trükközések között?

Megszűnt a végtörlesztéshez adható adómentes munkáltatói támogatás!

2012.01.02.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Az eredetileg is kérészéletű, végtörlesztéshez adható adómentes támogatás lehetőségét egy „ünnepi hangulatú” törvénymódosítás 2012. január 01-ével megszűntette!

Dupla vagy semmi? Kell-e adót fizetni az osztalékról való lemondás esetén?

2011.12.12.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Sokszor merül fel kérdésként, hogy a taggyűlés által jóváhagyott osztalék kifizetése mellőzhető-e, a tulajdonos lemondhat-e követeléséről, ha a cég pénzügyi helyzete vagy végelszámolhatósága ezt kívánja. Jogi akadálya természetesen nincs, adójogi következménye viszont annál inkább!

Belföldi Adóparadicsomok? 0 % iparűzési adó !? De tényleg megéri?

2011.12.05.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Önhöz is eljutottak már a székhely áthelyezési javaslattal és adómegtakarítással kecsegtető reklámlevelek? A leírtak csábítóak lehetnek, de csak annak, aki nem ismeri teljes körűen a szabályokat!

Vegye komolyan a szigorú számadású nyomtatványok nyilvántartását!

2011.11.28.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Az adóellenőrzések során az adóhivatal az elsők közt vizsgálja! Van, vagy nincs? Egyezik-e a tartalma a nyomtatványértékesítők adatszolgáltatásával? Ha bármi hiba van, az becslési eljárást és adóhiányt, de minimum mulasztási bírságot vonhat maga után!

Kockázatos nullás ÁFA-bevallással "megoldani" cége likviditási problémáját!

2011.11.21.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Vizsgálódott a Dél-alföldi adóhivatal! Nem árt tudni, mit és miért tartott különösen kockázatosnak, és hogy miért bűntetett!

Mire figyeljen, ha az adóhivatal Önt is és szerződéses partnerét is ellenőrzi?

2011.11.07.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)A cégek két csoportba tartoznak: akiknél már volt adóellenőrzés, s akiknél még ezután lesz adóvizsgálat. Bármelyikbe is tartozik, előfordulhat, hogy üzleti partnerét is ellenőrzés alá vonják. Miért fontos Önnek, hogy megismerje a szerződéses partnerénél folytatott vizsgálat eredményét is?

Hogyan kerülheti el a fiktív számlák okozta kockázatokat?

2011.10.21.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Mikor fiktív egy számla? Mikor és mit vizsgál az adóhivatal? Miként előzheti meg, hogy a NAV jogosulatlan áfa-visszaigénylést és adóbírságot állapítson meg cégénél fiktív számla befogadása miatt?

Miért nem igényelhette vissza az ÁFÁ - ját egy cég? És mi köze ennek a tevékenység hatósági engedélyezéséhez?

2011.10.21.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Eszébe jutott valamikor is ellenőrizni, hogy üzleti partnere tevékenysége hatóságilag engedélyezett-e és szerepel-e a cégnyilvántartásban? Bizonyára nincs egyedül, ha a válasza: SOHA. Ez esetben figyelmébe ajánljuk a következő bírósági jogesetet. Tudja, az okos más kárán tanul!

Csak óvatosan a tagi kölcsönökkel!

2011.10.11.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Szólt a könyvelője, hogy negatív a pénztáregyenleg? Vagy cége átmeneti likviditási nehézséggel küzd? Kézenfekvő megoldás, hogy tulajdonosként kölcsönt ad cégének. Gondoljon azonban az adójogi kockázatokra!

A késve beadott mérleg miatt elveszítheti áfa levonási jogát!

2011.05.02.   (Kategória: TANULSÁGOS ESETEK)Ügyfelünk azzal keresett fel bennünket, hogy évvégi mérlegbeszámolóját korábbi könyvelője nem küldte el a Cégbírósághoz. A társaság csak akkor értesült a könyvelői mulasztásról, mikor az adószám felfüggesztéséről szóló adóhivatali határozatot átvette.
keresés