ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS

Módosult a határidő! További hasznos információk a kisvállalati adóval (KIVA) kapcsolatos döntéshez!

2012.12.17.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Új határidő és módosuló szabályok! Áttérjünk-e a kisvállalati adóra? Jobb-e nekünk a KIVA? Milyen szempontokat mérlegeljünk, és hogyan számoljunk?

Nem kell kapkodni a KATA-val! 2013-ban is átjelentkezhet!

2012.12.17.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Érdemes számolni, mielőtt dönt! Kinek és mikor éri meg a kisadózó vállalkozások tételes adóját választani?

Ismét adót spórolhat a látványsport támogatásával!

2012.12.10.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Az adókedvezmény maradt, de a szabályok változtak!

Itt a KATA! Kinek és mikor éri meg a kisadózó vállalkozások tételes adóját választani?

2012.11.26.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Számoljunk, mielőtt döntést hozunk! És ne hagyjuk figyelmen kívül a szabályozás rejtett összefüggéseit!

Vagyonosodási vizsgálatok - egyre nehezebb lesz igazolni a jövedelemszerzést!

2012.11.12.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Mikor és milyen bizonyító eszközök állnak rendelkezésünkre? Mit várhatunk tőlük?

A pénzkezeléssel és a bizonylati renddel kapcsolatos ellenőrzési tapasztalatok

2012.10.30.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)A házipénztárral és a pénzkezeléssel kapcsolatos hibák és a szabálytalanságok jogkövetkezményei.

Hogyan adjunk árengedményt szabályosan?

2012.10.15.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Az árengedmény típusai és hatásuk az általános forgalmi adóra. Hogyan számlázzunk?

Adószakértői gyorsvélemények az új kisadózói és kisvállalati adóról

2012.10.15.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)A kisadózás az EVA valódi alternatívája, sőt érdemben fehérítheti is a gazdaságot, az egymilliós limitet átlépők viszont automatikus adóellenőrzésre számíthatnak.

Mikor adómentes a munkáltató által fizetett betegségbiztosítás?

2012.10.08.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Miért fontos a "biztosítási esemény" pontos meghatározása? Mikor, hogyan adózik a szűrővizsgálatok finanszírozása?

Már cégalapításkor jól kell döntenünk az ingatlan-bérbeadási és értékesítési tevékenység áfázásával kapcsolatban!

2012.10.01.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Mikor és milyen választási lehetőségeink vannak? Mit érdemes fontolóra venni, mielőtt döntünk?

A külföldről érkező ajándék után is fizetni kell!

2012.10.01.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Kinek és mikor kell vámot és adót fizetni? Mentességi értékhatárok.

Hogyan és mikor adózzunk az üzleti ajándék után?

2012.09.10.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Mi tekinthető üzleti ajándéknak és mi nem? Mennyi az adóteher? Mikor adómentes az ajándék?

Csökkenthetjük-e költségeinket alternatív üzemanyagok tankolásával?

2012.09.03.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Hogyan alakul az LPG gáz és a CNG gáz jövedéki adója? Alkalmazhatók-e az adóhivatal által közzétett üzemanyagnormák?

Miként adózik az iskolakezdési támogatás?

2012.07.30.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Ki adhat, kinek és milyen összegben? Ki fizeti az adót és hány %-os az adóteher?

Vagyonosodási vizsgálatok az ingatlant vásárló magánszemélyeknél!

2012.07.23.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Elindult a vagyonosodási vizsgálatok új hulláma! Elérheti Önt is? Milyen jogai vannak az ellenőrzés során?

Az egyéni vállalkozók átalányadózásának legfontosabb szabályai

2012.07.16.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Ki választhatja az átalányadózást? A költséghányadok mértéke. Szja – és járulékfizetési kötelezettségek.

A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai

2012.07.09.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Milyen feltételekkel és milyen jogviszonyban dolgozhatnak a diákok? Az egyes foglalkoztatási formák adó- és járulékterhei.

Az ingatlan bérbeadási tevékenység adózása tételes költségelszámolás esetén

2012.06.25.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Mi számít bevételnek? Milyen költségek vonhatók le? A jövedelem és az adóalap megállapítása. Szja és Eho fizetési kötelezettség.

Az EU-s megrendelő részére nyújtott szolgáltatás Áfa-mentes számlázásának kockázatai!

2012.06.18.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Mik az áfa-mentesség feltételei? Mit kell vizsgálni a számlázást megelőzően? Milyen szankciója van, ha tévedünk vagy mulasztunk?

A "folyamatos teljesítésű" ügyletek speciális ÁFA-szabályai

2012.06.11.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Mikor "folyamatos teljesítésű" egy szerződés? Mikor keletkezik az Áfa-kötelezettség? Mi a következménye, ha a speciális szabályok helyett az általános előírásokat alkalmazza?

Miért kell megkülönböztetnünk a kauciót (óvadékot) az előlegtől?

2012.06.04.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Mikor előleg és mikor kaució az átadott pénzösszeg? Mire vigyázzunk a könyvelés és az áfa-elszámolás során?

Miért fontos különbséget tenni a vállalkozói és az alvállalkozói teljesítés valamint a közvetített szolgáltatás között?

2012.05.28.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Miben különböznek ezek a jogviszonyok? Milyen adójogi szankciói vannak, ha tévesen minősíti az igénybe vett szolgáltatásokat?

Hagyjunk-e jóvá osztalékot?

2012.05.14.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Egy fontos szempont, amit mindenképpen MÉRLEGelni kell!

Jönnek az újabb vagyonosodási vizsgálatok!?

2012.05.07.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Kik számíthatnak 2012-ben vagyonosodási vizsgálatra? Kell-e félniük a végtörlesztőknek? Hogyan tud felkészülni az ellenőrzésre?

Tudta, hogy a kismamák foglalkoztatásával adót spórolhat?

2012.04.30.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Mikor és milyen kedvezményeket jelent cégének, ha kismamát alkalmaz? Mennyi megtakarítással számolhat?

Egyszemélyes Kft is megspórolhatja a cégautóadót !?

2012.04.23.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Köthetek-e szerződést "saját magammal"? Mikor igen és mikor nem? Mire jó a NAV állásfoglalása?

Milyen feltételekkel kérhető gyakorított ÁFA-elszámolás?

2012.04.16.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Mikor juthatunk gyorsabban a minket megillető ÁFÁ-hoz? Mire figyeljünk, hogy ne utasítsa el kérelmünket az adóhivatal?

Mire figyeljen, ha személygépkocsit lízingel? A lízingkonstrukció kiválasztásának adójogi szempontjai és kockázatai!

2012.04.02.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Hogyan alakul az áfa levonási jog az egyes lízingtípusok esetén? Milyen jelentősége és adójogi kockázata van a futamidő, a kezdőrészlet és a maradványérték meghatározásának?

Az ingatlan bérbeadási tevékenység általános forgalmi adózási módjának megválasztása

2012.04.02.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Milyen lehetőségek vannak? Mikor kell dönteni és döntésünket lehet-e utólag módosítani? Milyen szempontokat mérlegeljünk a választás során?

Mire figyeljen, ha külföldi vevője áfa mentesen akar vásárolni Öntől?

2012.03.26.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Kit, mikor és milyen feltételekkel illet meg a külföldi utas áfa-visszatérítése? Milyen feladatai és milyen kockázatai vannak a kereskedő cégnek?

Mit vizsgál a NAV az adómentes EU-n belüli termékértékesítés ellenőrzése során?

2012.03.19.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Az adómentesség törvényi feltételei. Milyen okiratokra van szükség? Mi alkalmas a feltételek megvalósulásának bizonyítására, és mi nem? Ez utóbbi esetben milyen szankciókkal kell számolni?

Mégis megéri!? Az üzleti vendéglátás új szabályai.

2012.03.12.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Ismét változtak a reprezentációval kapcsolatos adózási szabályok. Sokan megijednek az új adóterhektől. Mielőtt azonban lemondana az üzleti vendéglátás költségelszámolásáról, számoljunk együtt egy kicsit!

Gondolta volna, hogy a végszámla késedelmes kiállítása felesleges adófizetést eredményezhet?

2012.03.12.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Mikor alakul át az előleg költséggé? Mire és miért kell figyelni az adóév végén?

Hogyan csökkenthető a rehabilitációs járulék?

2012.03.05.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Kinek kell fizetni, mikor és mennyit? Hogyan tud megspórolni akár több millió forintot?

Az egyéni vállalkozás szüneteltetése

2012.02.27.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Mikor és miért érdemes a szüneteltetést választani? Milyen teendői vannak? Mit spórolhat vállalkozása szünetelésével? S milyen jogkövetkezményei vannak, ha „csak úgy” leteszi a munkát?

A vállalkozás-alapítás adójogi dilemmái és buktatói!

2012.02.20.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Vannak olyan adózási kérdések, melyeket már a vállalkozási forma megválasztásakor és az adóhatósági bejelentéskor érdemes figyelembe vennie annak érdekében, hogy adóterheit Ön is a szükséges és elégséges szinten tudja tartani!

Tud-e vállalkozása az idén is adót spórolni a cégtulajdonos ingatlanának bérbevételével?

2012.02.13.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Miért kedvezőbb a bérbeadás a szívességi használatnál? Milyen jogszabályváltozásokra figyeljünk a kalkulációnk során, és mire, ha a bérbeadást választjuk?

Mire figyeljen, ha el akarja kerülni cége adószámának felfüggesztését?

2012.02.06.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Ha vállalkozása adószámát az adóhivatal felfüggeszti, akkor ÁFA-bevallásaiban sem adót levonni, sem visszaigényelni nem tud. Jó lesz tehát utána olvasni a szabályoknak!

Miként csökkentheti a gazdasági társaság tulajdonosa tagi jövedelmének bérterheit?

2012.01.30.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Gondolta volna, hogy az 51,17 %-os juttatásokkal még mindig spórolhat adót? Kinek, és mikor éri meg? Melyek az alkalmazási feltételek? És mennyi a megtakarítás?

Miként csökkenthetők a vezető tisztségviselők járulékterhei?

2012.01.23.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Az új szabályok ismeretében vegyük sorra, milyen szempontok alapján és hogyan optimalizálhatók az új adóterhek!

Hogyan tud adót spórolni az osztalék-kifizetéssel?

2012.01.16.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Napirenden a 2011-es adóév zárása. Ha cége folyamatosan nyereséges, gondolkozzunk együtt arról, mikor érdemes, és mennyi osztalékot felvenni?

Mikortól és hogyan alkalmazzuk a 27 %-os új ÁFA-kulcsot?

2012.01.09.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Fő szabályok és kivételek!

Mi az, ami még mindig megéri? A Cafeteria rendszerének új szabályai!

2012.01.02.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Mit, milyen keretek közt és milyen adóteher mellett adhatunk dolgozóinknak 2012. január 01-től?

Meddig adható a végtörlesztéshez adómentes munkáltatói támogatás?

2011.12.22.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)A Kormány és a Bankszövetség megállapodása alapján az Országgyűlés előtt az a törvénymódosítás, mely lerövidíti a támogatási határidőt. Az új határidő: 2011. december 31!

EVA vagy nem EVA, az itt a kérdés? A válaszadás határideje: 2011. december 20-a!

2011.12.12.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Ha Ön az EVA-ból való kilépést, vagy EVA-s cége megszűntetését fontolgatja, az egyszerűsített vállalkozási adóval kapcsolatos soron következő cikkünkből ismét hasznos és fontos információkhoz juthat.

Jön az "adójogi átvilágítás" intézménye! Szigorodnak a cégalapítási szabályok!

2011.12.05.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)A 2012. 01.01-én életbe lépő un. adóregisztrációs eljárás célja a nagy kockázatot jelentő cégek kiszűrése. Ha a kérdés Önt is érinti, már csak néhány hete van, hogy gyorsan és egyszerűen létrehozza új cégét!

Adómentes munkáltatói juttatás adható a végtörlesztéshez!

2011.11.24.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Kihagyhatatlan adójogi előnyök - a munkáltatók és cégtulajdonosok szemszögéből!

Újabb jó hír a látványsportot támogató vállalkozásoknak!

2011.11.21.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Jogosít-e kedvezményre az első félévi adóalap? Hogyan számoljunk, hogy elérjük a maximális adókedvezményt?

Marad az EVA! És mi is maradjunk az EVA rendszerében?

2011.11.21.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Megemelt bevételi határ és megemelt adókulcs! Jövőre 30 milliós árbevétellel és 37 %-os adóval kalkulálhatunk. Nézzük meg ismét, kinek jó továbbra is az EVA, és ki váltson adózási módot!

Lenni vagy nem lenni... EVA változások és a vállalkozások dilemmái a számok tükrében!

2011.11.14.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Összehasonlító táblázatunk segít felkészülni az EVA változásra! Cikkünkben nem az EVÁ-val kapcsolatos gazdaságpolitikai csatározások híreit találja, hanem azt mutatjuk meg, milyen adózási többletterhet jelent az EVA kivezetése, és mit lehet tenni!

Adót spórol a cég, ha ingyenes használat helyett bérli a cégtulajdonos ingatlanát!

2011.11.14.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)A bérbeadásból származó jövedelem adózásának kedvező változása miatt érdemes megfontolni, hogy a cégtulajdonos /egyéni vállalkozó tulajdonában álló ingatlant a vállalkozás bérleti díj megfizetése mellett használja székhelyül/telephelyül. Az adómegtakarítást bemutató táblázatunkat itt találja >>>

Lehet-e spórolni a cégautóadón? Kinek, mit és miért érdemes újraszámolni?

2011.11.07.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Jelentősen nő a cégautóadó! Eddig sem volt mindegy, hogy a személygépkocsi a cégé vagy a magánszemélyé, az eltérő adózási és nyilvántartási szabályok miatt azonban most ismét célszerű számolni! Ki tud spórolni? És kinek előnyös még így is cégautóadót fizetni?

Tudta, hogy visszajár 9%-nyi szja a 2010-ben felvett osztalékelőlegek 25%-os adójából?

2011.10.21.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Ellentétes hírek jelentek meg, ezért utánajártunk! A NAV szerint a 2010-ben felvett osztalékelőleg is 16 %-kal adózik! De mikor és hogyan kaphatja vissza a kifizetéskor levont különbözetet?

Spóroljon adót a látványsport támogatásával!

2011.10.21.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Nyereséges a cége? Ha az egyébként is fizetendő társasági adójának egy részét „átirányítja” sportcélra, nemcsak a sportegyesület jár jól. Cége megspórolja a támogatás 10 / 19 %-ának megfelelő társasági adót! Mit tehet Ön ezért? >>

Zöld lámpát kaptak az ÁFA visszaigénylések! Kire és miért veszélyes az október 20 - i határidő jogvesztő jellege? Mire figyeljünk?

2011.10.11.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)A vállalkozók többsége régóta várta már, hogy az EU Bírósága szabad jelzést adjon a kifizetetlen beszerzésekre jutó ÁFA visszaigénylésére! Nos, mára már hatályba lépett az ÁFA törvény módosítása is!

Az évközi osztalékelőleg is kedvezően adózik!

2011.06.20.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Osztalékként akar jövedelmet kivenni? Vigyázzon! Évközben kizárólag osztalékelőleg fizethető, melynek szigorú szabályai vannak és az adózása is eltérő.

Az osztalék kifizetés - mint adóoptimalizálási lehetőség

2011.05.02.   (Kategória: ADÓTANÁCSADÁS, ADÓOPTIMALIZÁLÁS)Szeretne a vállalkozásából pénzhez jutni, de nem akar több, mint 60 %-nyi adót és járulékot fizetni? A megoldás egyszerű, fizessen osztalékot!
keresés